Ont i nacken

Nedan kan du läsa mer om nacksmärta, de vanligaste symptomen samt förebyggande åtgärder som vi rekommenderar. Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar gällande nacksmärta eller andra kroppsrelaterade åkommor.

Nacksmärta

Nacksmärta är en väldigt vanlig åkomma. Man räknar med att cirka 70 % någon gång i livet har ont i nacken. Förekomsten av nacksmärta under ett är är 25 % för kvinnor och 16 % för män.

Smärtan kan uppstå plötsligt i situationer som du vanligtvis aldrig tidigare haft problem med eller så kan symtomen komma smygande över tid. En annan orsak till nacksmärta är via så kallad wiplash våld efter exempelvis en bilolycka. Smärtan i nacken kan vara med eller utan huvudvärk och utstrålning i arm och mellan skulderbladen. Orsaken till smärtan kan ha många olika anledningar varför en individuell bedömning och rehabilitering är att rekommendera. Smärtan kan exempelvis utlösas av en ovan rörelse, en felbelastning av musklerna eller allt för monotona rörelser i nackpartiet. Det är väldigt ovanligt att nacksmärtan beror på någon allvarlig sjukdom. En del nack- och armsmärtor beror på att nervsystemet är påverkat av ett diskbråck. Som naprapat på Totalkropp har vi hög kompetens att diagnostisera och hitta orsaken till smärta i nacke och arm.

Symtom

Vanliga symptom vid nacksmärta är värk i nackmuskulaturen, med eller utan utstrålning i arm och mellan skulderbladen. Vanligt är att känna en molande/huggande smärta samt en utbredd stelhet och trötthet i nacken. Problem med huvudvridningar är vanliga. Det är även vanligt att problemen är fokuserade till en sida av nacken.

Förebyggande åtgärder

Det finns ett antal sätt att förebygga nacksmärta. Kort sagt är regelbunden motion och träning att rekommendera. Det finns korrelation mellan nacksmärta och hur man aktiverar djup muskulatur i nacken vilket medför att rådgivning om sådan träning kan korrigera orsaker så att du i framtiden förhindrar uppkomsten av åkomman. Ett första steg till detta är att ta reda på hur stark den djupa muskulaturen, även kallad nackens magmuskler är. Har du ett stillasittande arbete är det till fördel att med jämna mellanrum aktivera hela kroppen, mjuka upp musklerna och få igång blodcirkulationen. Att sitta ner för mycket anses faktisk som en generell riskfaktor som påverkar hälsa negativt.

 

Behandling mot nackspärr

Som vi tidigare nämnt kan nacksmärtan uppstå av flera orsaker. Att identifiera och motverka den mekanismen som orsakat just din nackspärr är nyckeln till en snabb rehabilitering och förebyggande åtgärder. Genom att vända dig till en legitimerad naprapat kan vi hjälpa dig med att behandla dina besvär på ett korrekt sätt. Genom att exempelvis öka blodcirkulationen i det drabbade området kan smärta lindras. Du kan även få hjälp med stretching, mobilisering och manipulation av kotor, samt få specialanpassade övningar för att behandla din nacksmärta. Att hålla sig fysisk aktiv och att fortsätta med vardagsaktiviteter som att jobba, fritidsaktiviteter och umgås med familj och vänner har visat sig gynnsamt. Att undvika sjukskrivning och att återgå till arbetet så snart som möjligt om du är sjukskriven är viktigt för att minimera risken för långvariga besvär.

Vid återkommande och långvarig smärta från nacken kan det vara viktigt att hantera så kallade psykosociala aspekter av smärtan. Det kan handla om att identifiera oro, ångest, nedstämdhet, rörelserädsla mm. Forskning visar att detta kan bidra till och upprätthålla smärta. På Totalkropp använder vi oss av en metodik i samtalet och i vissa fall av enkäter för vägledning som kan påverka din tro, uppfattning och tankar om din smärta.

 

Varmt välkommen att kontakta oss för behandling eller för vidare frågor eller rådgivning.