Huvudvärk

Den vanligast förekommande huvudvärken är den som kallas för spänningshuvudvärk. Den kan bero på att muskler, framförallt i nacken och käken, är spända. Dåliga sömnvanor och oro och stress kan bidra till att öka intensiteten av huvudvärken. Ibland kan huvudvärken uppkomma av att man pressar/gnisslar tänder under natten och när man vaknar har man oftast en dov huvudvärk och det kan ömma i käkmuskulaturen.

Symptom

Ofta uppträder en dov, tryckande eller molande smärta, ofta som ett band eller en trång mössa över huvudet. Vanligt är att huvudvärken börjar på morgonen och ökar under stress. Spänningshuvudvärken kan även komma efter en arbetsdag då den ökar vid statisk position av huvudet och att man hamnar i en “gamnacke” position.

Det vara svårt att skilja på migrän, huvudvärk av annan orsak och vanlig spänningshuvudvärk bara på symtombilden. En noggrann undersökning ger svaret på vilken typ av huvudvärk du lider av. Inte sällan förekommer värken i kombination med yrsel. En del huvudvärk kan vara utlöst av intagandet av receptfria läkemedel.

Migrän skiljer sig från spänningshuvudvärken även om de är besläktade. Den kännetecknas av attacker av sprängande huvudvärk som kan pågå mellan ett till två dygn. Den är ofta lokaliserad till ena sidan av huvudet eller ögat och det är inte ovanligt att man mår illa eller kräks vid ett migränanfall. Dessutom kan så kallad aura med ljus och ljud känslighet förekomma.

Behandling hos naprapat

Vi kan hjälpa dig att identifiera vad som orsakar din huvudvärk och sedan hitta lösningen för att bryta den onda cirkeln som man ofta hamnar i med huvudvärk. Olika behandlingsmetoder används för att få avslappning och stärka upp de spända musklerna. Övningar som ger en bättre hållning, vilket i sig ökar förutsättningen att minska huvudvärken, är en stor del av behandlingen.

Förebyggande åtgärder

Enkla övningar som utförs några minuter under dagen, för att bryta det statiska sittandet framför datorn, kan göra stor skillnad för nacken och skuldran. Att även försöka stå upp under delar av dagen ger en bättre hållning för nacken och minskar dessutom belastningen på statiskt arbetande nackmuskulatur.

Välkommen att kontakta oss för diagnos och behandling av huvudvärk.