Agneta White // Patientberättelser

Jag gick till Totalkropp för att få en second opinion. Jag hade smärtor i ländryggen som strålade ner i höger ben. Jag var stel, spänd och sov dåligt. Det hade gått fyra år sen jag överansträngde ryggen vid en flytt. Eftersom smärtan strålade ner i höger ben trodde jag att det var artros och vägrade gå till läkare för att få min googlade diagnos bekräftad. Jag som tränade flera gånger i veckan trodde att åldern började ta ut sin rätt. 50 plus, hade jag hoppat för intensivt på stepbrädan? Var kön till en höftledsoperation nästa steg?

Nej, så ville jag inte ha det. Jag ändrade på träningen, drog ner på hopp och skutt, och till slut tränade jag bara yoga. Blandade fysiskt intensiva klasser med lugn yoga, men smärtan blev bara värre. Tre år gick och jag sov inte en enda natt utan att vrida och vända och bulla upp med kuddar för att hitta en ställning där musklerna kunde slappna av.

Jag gick på massage och fick höra att höger ben var kortare än vänster. Massören rekommenderade mig att gå till en kiropraktor.

Det visade sig att vänster sida av ryggen var stel och orörlig medan höger gjorde allt jobb och drog musklerna uppåt. Jag fick behandling i nästan ett års tid, benen blev lika långa, smärtan och stelheten blev bättre på dagtid men nätterna var lika dåliga. Jag saknade min gamla träning, men rådet var att jag skulle acceptera att åren går, kroppen förändras, kroppar är olika och jag skulle komma på behandling var tredje månad eller vid behov.

Nej, så vill jag inte ha det. Först och främst ville jag sova. Jag funderade också över vad jag kunde göra för att hjälpa och stötta min egen kropp. Vem är expert på muskler, tänkte jag och bestämde mig för att gå till en naprapat.

På jobbets friskvårdsportal hittade jag Totalkropp och bokade tid hos en av naprapaterna. Jag fick inte berätta kiropraktorns diagnos, naprapaten ville göra en egen bedömning. Han testade och gick igenom hela mitt funktions- och rörelsemönster. Han förklarade varför ryggen var stel, hur leder, muskler och hjärnan fungerar. Han beskrev planen framåt och sa att det inte var något fel på min rygg. Du kan träna och göra vad du vill!

Jag gick direkt till Sats och förnyade mitt medlemskap. Sakta men säkert började jag träna på olika klasser. Var femte vecka gick jag på behandling och jag fick dagliga övningar av naprapaten som jag gjorde hemma. Jag lyssnade noga på hans förklaringar och använde kunskapen när jag tränade. Min teknik blev bättre, jag var uppmärksam på kroppen och lärde mig hur jag skulle jobba för att stärka mina svaga punkter.

Nu har det gått drygt två år och jag sover utan smärta. Jag har grym kroppskontroll, stark ”korsett” och jag är smidigare än jag var för 20 år sedan! Min tacksamhet till Totalkropp är enorm eftersom träning är och har varit mitt livselixir de senaste 30 åren. Genom Totalkropp får jag behandling och kunskap som hjälper mig ta ansvar för min egen kropps hälsa.

Här är mina fem tips till dig som har börjat vänja dig med att leva med smärta:

  1. Boka tid hos Totalkropp.
  2. Vänta inte för länge. Beställ en Kroppskoll om du känner dig osäker.
  3. Lyssna på specialisterna och lär dig hur din kropp fungerar.
  4. Be om en träningsplan. Extra bra om du har svårt att komma igång med egen träning.
  5. Äg din kropp! Du har bara en och den ska bära dig långt och länge.

 

Agneta White, frilanscopywriter med rörlig rygg