Käkbesvär och ansiktssmärta

Käksmärta är ett samlingsnamn för strukturella och funktionella sjukdomstillstånd som drabbar käkleder, tuggmuskulatur och nackmuskulatur. Käksmärta är det näst vanligaste muskuloskeletala tillståndet i kroppen som orsakar smärta och funktionsnedsättning efter kronisk ländryggssmärta.

Vanliga faktorer

De tre vanligaste faktorerna som kan orsaka käkbesvär är:

1. Bettet

2. Trauma

3. Emotionell stress

Aktiviteter som inte anses vara funktionella, exempelvis att bita på naglarna, kindbitning brukar delas in i dagliga och nattliga. Den dagliga tandpressningen/tandgnisslingen sker ofta i samband med koncentration där man biter ihop käkarna. Den nattliga är ofta omedveten och vanlig hos hela befolkningen.

I samband med rörelse av käkleden kan ljud uppstå. Klickljud kan bero på spänd muskulatur men den vanligaste orsaken är diskförskjutning. Man har faktiskt en disk i käkleden också. Knäppningar är mycket vanliga och förekommer hos cirka 30 % av befolkningen. I käkleden kan disken ha glidit ur sitt normala läge och klickljuden sker när den återgår till sin ursprungsposition. Om disken inte återgår till urspungläge, kan käkleden låsa sig vilket är förenat med minskad gapförmåga och smärta. Ett annat ljud som kan uppstå är skrapljud och det kan bero på muskulär obalans och förslitning i käkleden.

Symtom

Vanliga symtom vid käkbesvär är ömhet i ansiktet, minskad gapningsförmåga, tandvärk och spänningshuvudvärk. Man vaknar ofta med huvudvärken på morgonen och den ökar under stress. Smärtan är ofta av dov, tryckande eller molande karaktär. Vid diskförskjutning är ojämn gapning, lock för örat, muskelstelhet och ömhet de vanligaste symtomen. Är nerven som innerverar ansiktet påverkat får man ofta en blixtrande smärta vid exempelvis tandborstning.

Behandling hos naprapat

Vi kan hjälpa dig med att hitta orsaken till besväret, informera  om just ditt tillstånd, minska smärta och obehag och förbättra funktion och rörelseomfång. De olika behandlingsmetoder vi kan använda oss av är stretching, massage, mobilisering och övningar för att stretcha och stärka käken. Det är även viktigt att titta på helheten och inflytande av andra faktorer, exempelvis ergonomi och stress.

Förebyggande åtgärder

I förebyggande syfte är det viktigt att komma igång med käkövningar för att bryta spänningstillståndet man ofta hamnar i. Övningarna tar bara några få minuter och kan göras flera gånger om dagen. Det kan också vara en bra idé att börja med avslappningsövningar innan man ska sova eller i perioder med mycket stress. Försök undvika beteende som inte är gynnsamt för käken som exempelvis att bita på naglarna eller tungpressning vid statiskt arbete.

Välkommen att kontakta oss för diagnos och behandling av dina käkbesvär.

3 enkla övningar för att förbättra din käkfunktion och minska din smärta:

1.      Gapa stort töj därefter upp munnen genom att pressa fingrarna mot över och underkäkens framtänder och håll kvar 15-20 sek

2.      Sätt din knutna hand under hakan. Gapa något och lägg på motstånd med handen. Håll kvar 6 sekunder, vila.

3.      Gapa, försök bita ihop och bromsa samtidigt rörelsen genom att pressa fingrarna ovanifrån mot underkäkens framtänder. Håll kvar underkäken några sekunder i slutläget